Cátedra Josep Pla

Presentación del proyecto

L’Hemeroteca Digital Josep Pla és una plataforma digital interactiva que reuneix tota la producció periodística de l’escriptor Josep Pla (Palafrugell, 1897-1981).

L’escriptor-periodista Josep Pla va compaginar la producció literària i la publicació de nombrosos volums amb una dilatada dedicació al periodisme, que el va portar a col•laborar amb una ingent quantitat d’articles en nombroses capçaleres d’àmbits territorials diversos. En aquest sentit, considerem que la dedicació al periodisme de Pla s’ha d’entendre com una vessant més de la seva obra.

D’una varietat, riquesa i qualitat estilística extraordinàries, les seves col•laboracions a la premsa són un testimoni de primer ordre de les palpitacions del seu temps. Al mateix temps, presenten un interès i potencial indiscutibles per aprofundir en el coneixement de la seva trajectòria i producció.

A partir d’aquesta premissa, l’Hemeroteca Digital Josep Pla reuneix la producció periodística de Josep Pla, i us la posa a l’abast amb múltiples opcions de navegació i consulta, per convidar-vos a endinsar-vos des d’una nova perspectiva en l’obra del millor prosista català del segle XX.

Quiénes somos

L’Hemeroteca Josep Pla Digital és un projecte liderat per la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona, sota la coordinació dels professors Xavier Pla (UdG) i Francesc Montero (Fundació Josep Pla-UdG).
Aplega un equip d’investigadores i investigadors dels camps de la filologia i la història vinculats a diverses universitats, i comptem amb les aportacions de professionals de l’àmbit periodístic i editorial que s’han endinsat en l’estudi de la producció planiana. Tanmateix, estem oberts a les aportacions al voltant de la producció periodística de Pla de les persones usuàries, que ens podeu adreçar els vostres comentaris i contribucions a través del formulari de contacte.

Campanya de recollidad de dades

Periòdicament organitzem campanyes de recollida i introducció de dades voluntàries relacionades amb el periodisme de Josep Pla. En aquestes sessions, pots aprendre a realitzar tasques pròpies del camp de les humanitats digitals, l’anàlisi filològica de textos i la investigació en el camp del periodisme i la literatura. Si hi estàs interessat/da, pots posar-te en contacte amb nosaltres, I t’informarem de la programació de noves sessions.

Colaboraciones

El projecte rep el suport de diverses entitats i institucions que, en uns casos, aporten expertesa, documentació i recursos (Fundació Josep Pla, Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona), així com suport econòmic a través d’ajuts diversos (Institució de les Lletres Catalanes, Ministerio de Ciencia, innovación y Universidades, Fundación Española de Ciencia y Tecnología)..